Diet during pregnancy is one of the key factors for normal development

Dieta nėštumo metu

Diet during pregnancy

Nėštumas – tai hormoninių ir psichoemocinių pokyčių būsimos motinos organizme laikotarpis.

Nėščios moters skonis gali pasikeisti, ji gali tapti labai išranki ir valgyti maistą, į kurį iki nėštumo net nenorėjo žiūrėti. Toks elgesys – tai motinos įsčiose besiformuojančio mažo žmogaus veiklos ir augimo rezultatas, kuris diktuoja savo taisykles nuo pirmųjų pastojimo dienų.

Sveika mityba nėštumo metu – tai vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių normalų būsimo vaiko vystymąsi.
Todėl nėščiųjų mityba šiek tiek skiriasi nuo įprastos daugumos žmonių mitybos. Tokia dieta turėtų būti subalansuota, joje turėtų būti daug vitaminų ir mikroelementų, reikalingų normaliam vaisiaus augimui. Tačiau „dieta“ nėštumo metu nėra susijusi su badavimu ar organizmo išsekimu. Priešingai, dieta turėtų būti prisotinta naudingomis medžiagomis, kurios padeda pasiruošti gimdymui ir prisideda prie vaiko būsimo vystymosi.

Pagrindinės nėščiųjų valgiaraščio planavimo taisyklės

Nėščios moters mityba daro didelę įtaką jos dar negimusio vaiko sveikatai. Todėl ji turėtų būti:

  • aukštos kokybės
  • subalansuota
  • su daug naudingų vitaminų ir mikroelementų

Ką turėtų valgyti nėščiosios?
Pagrindiniai maisto produktai:

  • neriebi mėsa
  • šviežia žuvis
  • daržovės ir vaisiai
  • žalumynai
  • rauginto pieno maisto produktai
  • šviežios sultys
  • kiaušiniai
  • augalinis aliejus

Į sveiką nėščiųjų mitybą būtinai įeina mėsa ir žuvis, nes jos yra vertingas nepakeičiamųjų aminorūgščių, fosforo, geležies ir sudėtinių baltymų šaltinis. Geriausia jas virti (garuose). Nėščios moterys turėtų atsisakyti dešrų, dešrelių ir rūkytų gaminių.

Puikiai tinka sriubos, nes jos lengvai virškinamos ir jose yra daug naudingų medžiagų, skatinančių gerą virškinimą.

Šviežios sultys yra puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Į mitybos racioną taip pat reikėtų įtraukti maisto produktų, kuriuose yra geležies – tai džiovinti vaisiai, žalumynai, paukštiena, kepenys, grikiai ir obuoliai.

Ar moterys turėtų stengtis numesti svorio nėštumo metu?

Kartais gydytojai rekomenduoja nėščiosioms numesti svorio. Tai reikia daryti atsargiai, kad nepakenktumėte kūdikiui. Į tokią dietą įeina maisto produktai, kurie neskatina papildomų kilogramų augimo. Jei nėščioji valgo per daug, ypač saldaus maisto, jos ginekologas pastebės greitą svorio augimą ir patars, kaip numesti svorio ir nepakenkti savo ar kūdikio sveikatai.

Kaip dieta gali padėti nėščiosioms, sergančioms pirmojo trimestro toksikoze?

Daugelis moterų nėštumo metu patiria toksikozę (pykinimą ir vėmimą), tačiau tik nedaugelis žino, kad su ja galima kovoti valgant tam tikrus maisto produktus.

Siekiant nėštumo metu išvengti arba sumažinti gestacinę toksikozę:

  • Padalykite maistą į mažas porcijas, nes tai padės išvengti skrandžio išsipūtimo ir alkio centrų smegenyse stimuliavimo
  • Venkite riebaus ir kaloringo maisto
  • Venkite sriubų ir patiekalų, paruoštų su mėsos sultiniu
  • Venkite užkandžiauti geriant arbatą
  • Valgykite pusryčius, tinkami pusryčiai – obuoliai, braškės, avižinė košė, orkaitėje keptas omletas.
Miofolic action

Miofolic yra naujoviškas kompleksas, skirtas moters lytinei funkcijai gerinti ir hormonų pusiausvyrai normalizuoti visais pasiruošimo nėštumui etapais, taip pat tolesnei saugiai jo eigai.

Ką turėtų daryti poros, kurioms sunku pastoti?

Daugybė porų svajoja apie vaikus, tačiau kartais ilgai lauktas nėštumas taip ir neįvyksta. Kas nutinka tuomet?

Kokio maisto reikėtų vengti?

Ne visi patiekalai vienodai tinka nėščiosioms. Kai kurie maisto produktai gali stimuliuoti gimdos tonusą arba skiesti kraują. Kai kuriuose jų yra toksiškų vaisiui medžiagų.

Nėščiosioms kenksmingiausi produktai:

  • Rūkyta mėsa, marinatai, naminiai marinuoti agurkai
  • Druska ir cukrus dideliais kiekiais
  • Gėrimai ir maistas su kofeinu
  • Prieskoniai ir prieskoninės žolelės bei aštrūs padažai
  • Alkoholis
  • Saldumynai ir miltai
  • Riebi mėsa
  • Žali kiaušiniai
  • Miško grybai
  • Greitas maistas ir pusfabrikačiai
  • Minkštas arba mėlynasis sūris, pagamintas iš nepasterizuoto pieno
  • Gazuoti gaivieji gėrimai

Visavertis nėščiųjų maistas yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių kūdikio sveikatą. Todėl nėščiosios neturėtų vadovautis vien savo norais ir leisti sau valgyti kenksmingą maistą.
Nėštumo metu netinkamai maitinantis gali kilti problemų, kurias ateityje bus sunku išspręsti.

Miofolic preparato vartojimas po 2 paketėlius per dieną prisideda prie sveiko nėštumo. Jis yra naudingas: mažina vaisiaus nervinio vamzdelio defektų, preeklampsijos ir cukrinio diabeto riziką. Jis taip pat normalizuoja nėštumo laikotarpį. Informacija